Lees het verhaal van Dhr. Scheffer.
Jonge mantelzorgers
Heel veel jongeren groeien op in een gezin waarvan een ouder, broer of zus langdurig ziek is of een beperking heeft. Dat betekent dat ze meestal, naast hun gewone dagelijkse bezigheden, ook andere taken thuis en daar buiten op zich moet nemen. Van alle jongeren in Nederland is 1 op de 4 een jonge mantelzorger.
Ben jij een jonge mantelzorger? Is er bij jou thuis iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover zorgen? Moet je thuis daarom vaak meehelpen? Of zorg je langdurig voor je zieke familielid?Kom je niet toe aan je eigen leuke dingen zoals sporten of contact met vrienden? Ben je jonger dan 24 jaar? Dan ben jij een jonge mantelzorger!
Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Het kan fijn zijn om voor je familielid te zorgen, maar soms kan het ook wat teveel worden. Hoe zorg je goed voor jezelf? Een paar tips:
Tips
Praat erover: Het lucht op om je zorgen te kunnen delen. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Dit kan bijvoorbeeld ook je mentor of leraar zijn. Door je zorgen te bespreken wordt het beter begrepen als je een keer niet aan je huiswerk toekomt of bent afgeleid in de les.
Geef aan wanneer het je teveel is: Loop niet door met je zorgen tot je niet meer kunt. Trek op tijd aan de bel bij een vriend/vriendin of bij een welzijnsorganisatie zoals Torion.
Blijf leuke dingen doen: Ga lekker sporten, eet gezond en blijf met vrienden afspreken. Zo heb je afleiding en doe je positieve energie op. Tijd voor jezelf is belangrijk en is niet egoïstisch!
Zoek informatie: Wil je meer weten over een bepaalde ziekte of beperking? Vraag gerust meer informatie bij je huisarts of bij familie. Het antwoord kan geruststellen en een houvast bieden. Bovendien is het belangrijk dat ook zij weten wat er bij jou leeft.
Ben jij een van de vele mantelzorgers in Haren? Tijd om aan te kloppen bij Torion. Daar werken mensen die je graag helpen.
Torion ondersteunt de mantelzorger. Want die verzorgt vanuit liefde, voor voldoening, om iets voor de ander te betekenen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Wie goed zorgt voor een ander, zorgt vaak minder goed voor zichzelf. Wie bewaakt de grenzen, de balans tussen geven en nemen, tussen moeten en kunnen? Hoe lang houdt de mantelzorger dit nog vol? Waar vindt hij of zij de broodnodige steun en waardering? De mantel der liefde kan soms zwaar wegen en lang niet alles toedekken. Bij Torion kunt u in gesprek over de belasting die dit meebrengt. Iemand om naar het verhaal te luisteren, aanvullende zorg te regelen, steun te bieden, belangen te behartigen of begeleiding te regelen.
Mantelzorgwaarderingskaart 2020
De mantelzorgwaarderingskaart is een blijk van waardering voor de inzet en zorg van mantelzorgers. De Mantelzorgkaart bestaat uit coupons voor acties of activiteiten waarmee je jezelf kunt verwennen en/of ontspannen. Denk aan een gratis bos bloemen, iets lekkers van de bakker en een heerlijke lunch voor twee personen.
Mantelzorgers in Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren kunnen de mantelzorgwaarderingskaart online aanvragen via de link:https://www.humanitas.nl/afdeling/Groningen_Stad/mantelzorg/activiteiten-en-cursussen2/mantelzorgkaart/formulieren/aanvraag-mantelzorgkaart/
Bent u niet in staat de kaart online aan te vragen? Een van onze medewerkers doet dit graag samen met u. Bel ons even voor een afspraak (ivm corona zijn wij helaas alleen op afspraak geopend) 050- 5344173.
Steun- en Ontmoetingsgroep voor Mantelzorgers (Mantelzorgbijeenkomsten)
Torion organiseert bijeenkomsten waarbij de mantelzorger centraal staat. Aan de hand van een thema en/of spreker komen diverse onderwerpen aan de orde die bij mantelzorgers een rol spelen. Tijdens deze bijeenkomsten delen mantelzorgers informatie en wisselen ervaringen uit. Hoe kunt u als mantelzorger uw zorg zo goed mogelijk uitvoeren en volhouden zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen welzijn?
Een greep uit reacties van de deelnemers:
“Waardevolle bijeenkomsten. Ik leer veel van het uitwisselen van ervaringen en de vragen die gesteld worden door andere mantelzorgers.”
“Heb het als erg prettig ervaren om met anderen ervaringen uit te wisselen.”
“Mantelzorgers hebben goede tips voor elkaar.”
[/one_half]
