Lees het verhaal van Dhr. Scheffer.

U zorgt voor uw vader, uw moeder, uw kind of uw broer. Of u zorgt voor een goede buur, een verre vriend of een dierbare naaste. Dat doet u langer dan 3 maanden, meer dan 8 uur per week. Dan bent u officieel Mantelzorger. En dat kan best heel zwaar zijn. Want Mantelzorgers zijn goed in geven en slecht in vragen. Ze zorgen altijd goed voor een ander, maar minder goed voor zichzelf.
Ze zijn al meer dan 60 jaar getrouwd. Hij kan zich hun trouwdag nog levendig herinneren. Zij niet, zij zakt steeds verder weg in vergetelheid. In een eigen wereld vol met leegte. Soms kijkt ze hem met grote, verschrikte ogen aan. ‘Wie ben jij?’, zegt ze dan, “breng je me naar huis?” Dan breekt hij, dan weet hij zich even geen raad. Heel even maar, want dan recht hij z’n rug en vermant zich. “Tuurlijk breng ik je naar huis, kom je mee?” Nee, dit is niet degene die hij al zo lang kent. Ooit was ze sterk, vrolijk, zorgzaam. Nu is ze breekbaar, angstig, verdrietig. Ze is nog steeds dichtbij, maar ook zo ver weg. Ze zijn nog wel samen, maar hij is vooral alleen. Heel erg alleen.

Jonge mantelzorger? Je bent niet de enige

Heel veel jongeren groeien op in een gezin waarvan een ouder, broer of zus langdurig ziek is of een beperking heeft. Dat betekent dat je meestal, naast je gewone dagelijkse bezigheden, ook andere taken thuis en daar buiten op je moet nemen. Soms heb je het dan even gehad met alle zorg. Ben jij een van de vele jonge mantelzorgers in Haren?

Tijd om aan te kloppen bij Stichting Torion. Daar werken mensen die je graag helpen.

Speciaal voor jonge mantelzorgers van 8 tot 20 jaar in de provincie Groningen:

Het JMZ FESTIVAL ZATERDAG 8 JUNI 2019 van 14.00 uur tot 18.00 uur op het SUIKERUNIETERREIN – STADSLAB- Groningen

Met een optreden van Rapper GINGER, bekend van the voice en verder met oa:

Streetdance / DIY & tekenen / Bootcamp / Gamen / Barbecue / Chillen / Graffiti / Acteren en nog veel meer.

Jonge mantelzorger? Kom naar het JMZ FESTIVAL en neem gerust een vriend(in) mee. Aanmelden via Torion, info@torion.nl

festival

Mantelzorgondersteuning

Torion ondersteunt de mantelzorger. Want die verzorgt vanuit liefde, voor voldoening, om iets voor de ander te betekenen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Wie goed zorgt voor een ander, zorgt vaak minder goed voor zichzelf. Wie bewaakt de grenzen, de balans tussen geven en nemen, tussen moeten en kunnen? Hoe lang houdt de mantelzorger dit nog vol? Waar vindt hij of zij de broodnodige steun en waardering? De mantel der liefde kan soms zwaar wegen. En lang niet alles toedekken.Bij Torion kunt u in gesprek over de belasting die dit meebrengt. Daar zit iemand met begrip en ervaring. Iemand om naar het verhaal te luisteren, aanvullende zorg te regelen, steun te bieden, belangen te behartigen of begeleiding te regelen.

Steun- en Ontmoetingsgroep voor Mantelzorgers (Mantelzorgbijeenkomsten)

Torion organiseert bijeenkomsten waarbij de mantelzorger centraal staat. Aan de hand van een thema en/of spreker komen diverse onderwerpen aan de orde die bij mantelzorgers een rol spelen. Tijdens deze bijeenkomsten delen mantelzorgers informatie en wisselen ervaringen uit. Hoe kunt u als mantelzorger uw zorg zo goed mogelijk uitvoeren en volhouden zonder dat dit ten koste gaat van uw eigen welzijn?

Een greep uit reacties van de deelnemers:

  • “Waardevolle bijeenkomsten. Ik leer veel van het uitwisselen van ervaringen en de vragen die gesteld worden door andere mantelzorgers.”
  • “Heb het als erg prettig ervaren om met anderen ervaringen uit te wisselen.”
  • “Mantelzorgers hebben goede tips voor elkaar.”
  • “Het bijwonen van bijeenkomsten met sprekers is leuk en leerzaam.”

Informeer gerust naar het programma van najaar 2018

Nieuw – Gratis app over Mindfulness

Wil je beter omgaan met stress, zelfbewuster worden of meer in het hier en nu leven? Oftewel: Mindful zijn? De gratis VGZ Mindfulness coach helpt je hierbij. Ook als je niet verzekerd bent bij VGZ. 

 • Volg het programma van vijf weken
 • Of kies zelf een van de ingesproken oefeningen
 • Oefen zoveel je wilt en waar je maar wilt
 • Koppel de oefeningen eenvoudig aan je agenda

Hoe? De app is gratis te downloaden in de App store of Play Store. Na vijf weken kun je het programma opnieuw instellen en volgen. Voor vragen kun je mailen naar mindfulness@vgz.nl 

Voorzieningen voor mantelzorgers

» Bekijk het aanbod van voorzieningen voor mantelzorgers