Lees het verhaal van Dhr. Scheffer.

U zorgt voor uw vader, uw moeder, uw kind of uw broer. Of u zorgt voor een goede buur, een verre vriend of een dierbare naaste. Dat doet u langer dan 3 maanden, meer dan 8 uur per week. Dan bent u officieel Mantelzorger. En dat kan best heel zwaar zijn. Want Mantelzorgers zijn goed in geven en slecht in vragen. Ze zorgen altijd goed voor een ander, maar minder goed voor zichzelf.
Ze zijn al meer dan 60 jaar getrouwd. Hij kan zich hun trouwdag nog levendig herinneren. Zij niet, zij zakt steeds verder weg in vergetelheid. In een eigen wereld vol met leegte. Soms kijkt ze hem met grote, verschrikte ogen aan. ‘Wie ben jij?’, zegt ze dan, “breng je me naar huis?” Dan breekt hij, dan weet hij zich even geen raad. Heel even maar, want dan recht hij z’n rug en vermant zich. “Tuurlijk breng ik je naar huis, kom je mee?” Nee, dit is niet degene die hij al zo lang kent. Ooit was ze sterk, vrolijk, zorgzaam. Nu is ze breekbaar, angstig, verdrietig. Ze is nog steeds dichtbij, maar ook zo ver weg. Ze zijn nog wel samen, maar hij is vooral alleen. Heel erg alleen.

Jonge mantelzorger? Je bent niet de enige

Heel veel jongeren groeien op in een gezin waarvan een ouder, broer of zus langdurig ziek is of een beperking heeft. Dat betekent dat je meestal, naast je gewone dagelijkse bezigheden, ook andere taken thuis en daar buiten op je moet nemen. Soms heb je het dan even gehad met alle zorg. Ben jij een van de vele jonge mantelzorgers in Haren?

Tijd om aan te kloppen bij Stichting Torion. Daar werken mensen die je graag helpen.

Mantelzorgondersteuning

Torion ondersteunt de mantelzorger. Want die verzorgt vanuit liefde, voor voldoening, om iets voor de ander te betekenen. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Wie goed zorgt voor een ander, zorgt vaak minder goed voor zichzelf. Wie bewaakt de grenzen, de balans tussen geven en nemen, tussen moeten en kunnen? Hoe lang houdt de mantelzorger dit nog vol? Waar vindt hij of zij de broodnodige steun en waardering? De mantel der liefde kan soms zwaar wegen. En lang niet alles toedekken.Bij Torion kunt u in gesprek over de belasting die dit meebrengt. Daar zit iemand met begrip en ervaring. Iemand om naar het verhaal te luisteren, aanvullende zorg te regelen, steun te bieden, belangen te behartigen of begeleiding te regelen.

Marian Folkerts, consulent voor mantelzorgers

050 534 41 73

Voorzieningen voor mantelzorgers

» Bekijk het aanbod van voorzieningen voor mantelzorgers